AKTUÁLIS

8264 Szigliget,
Kossuth u. 53.

A rendszeres téli madáretetésnek köszönhetően, iskolánk környékén sokféle madár érzi jól magát. A minap (2022. 02. 23.) egy csuszka repült neki az ablaküvegnek. A gyerekek találtak rá a fűben, bágyadtan feküdt. Gyorsan egy kisebb dobozba tettük, ahol sötét helyen, nyugodt körülmények között kipihente az ütközésből adódó zavartságot. Hamarosan erőre kapott és aktív kaparászással jelezte, köszöni szépen a gondoskodást, de ő inkább menne, hiszen ezer a dolga így kora tavasz idején. Ahol rátaláltunk, ott engedtük szabadon.

Tavasszal a madarak a párválasztás lázában égve a tükröződő felületeken (ablaküveg, autók visszapillantó tükre), önmaguk tükörképében vetélytársat látnak, ezért azzal harcra akarnak kelni. Ilyenkor hangos koppanás jelzi tervük meghiúsulását. Az ilyen „találkozások” a madarak életébe is kerülhetnek, de szerencsés esetekben (mint a mi csuszkánkéban is) sötét helyen, kicsi dobozban  történő pihenés után újra repülhetnek. Etetni, itatni nem kell őket-itatni madarat amúgy sem szabad- a legjobb, ha békén hagyjuk.

Mit tehetünk, hogyan kerülhetjük el ezeket a baleseteket?

-Tegyünk függönyt az ablakokra, mert az csökkenti a tükröződést!

-Ragadozó madár sziluettet ragasztunk az ablaküvegre. Ezt mi magunk is elkészíthetjük -fekete öntapadós fóliából kivágva (ha nincsen, fekete papír is megfelelő), az interneten több minta is megtalálható, vagy vásárolhatunk is ilyen matricát.

Mi is ezt tettük, most már ragadozó madarak képe tartja távol tollas kis barátainkat az iskola ablaküvegeitől.

Németh Andrea